Η μαμά θα γυρίσει αργότερα...

"Η μαμά θα γυρίσει αργότερα...
Η διαδικασία προσαρμογής παιδιών στον παιδικό σταθμό: μια πρώτη γνωριμία με την παιδίατρο-παιδαγωγό Emmi Pikler".
Σεμινάριο με την Κορνέλια Φλίτνερ.
Σεμινάριο ενηλίκων με την Κορνέλια Φλίτνερ
"Η μαμά θα γυρίσει αργότερα..."
Η διαδικασία προσαρμογής παιδιών στον παιδικό σταθμό: μια πρώτη γνωριμία με την παιδίατρο- παιδαγωγό Emmi Pikler

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με την διαδικασία της εξοικείωσης του νηπίου με το χώρο, τους εκπαιδευτικούς και την καθημερινότητα στον παιδικό σταθμό. Τα ερευνητικά δεδομένα της παιδοψυχιατρικής και παιδοψυχολογίας μας βεβαιώνουν ότι ο απότομου αποχωρισμός του βρέφους/νηπίου από το οικογενειακό περιβάλλον έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε ψυχικό και μαθησιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής του Βερολίνου για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Με οδηγό το πρόγραμμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές συμπεριφοράς όπως αυτές εκφράστηκαν από την Emmi Pikler, θα διερευνήσουμε τα επί μέρους ζητήματα ιδιαίτερης και ευαίσθητης φάσης ένταξης των βρεφών και των νηπίων στο σχολικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα ακόλουθα θέματα!
• Η γνωριμία και επαφή μεταξύ μας
• Νήπιο και ρυθμός
• Ο ρόλος της ομιλίας
• Η παρατηρητικότητα και διαίσθηση
• Το πρώιμο παιχνίδι
• Στάδια της εξοικείωσης με το εκπαιδευτικό πλαίσιο
• Η εφαρμογή παιδαγωγικών αρχών εξοικείωσης σε διαφορετικές εργασιακές συνθήκες και παιδαγωγικά πλαίσια
• Προβολή οπτικού παιδαγωγικού υλικού
• Ανταλλαγή εμπειριών από την πράξη
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι ασχολούνται με νήπια ηλικίας 0 – 3 ετών, σε βρεφονηπιοκόμους νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς οι οποίο ασχολούνται με παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα, κατάλληλα για κίνηση και να φέρουν μαζί τους
- ένα μικρό αγαπημένο αντικείμενο ( που να χωράει σε μια παλάμη).
- μια μικρή πετσέτα
- ένα σαπούνι
Λίγα λόγια για την Emmi Pikler
Γεννήθηκε 1902 στη Βιέννη και ανέπτυξε δραστηριότητα ως παιδίατρος και παιδαγωγός στην Ουγγαρία. Μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο ίδρυσε στη Βουδαπέστη το ορφανοτροφείο Lóczy στο οποίο εφάρμοζε τις ριζοσπαστικές παιδαγωγικές της αρχές. Η της πεποίθησή της ήταν ότι η ελεύθερη κίνηση, το ανενόχλητο παιχνίδι, η τρυφερότητα και ο σεβασμός στην σχέση ενήλικα – παιδιού που εκδηλώνεται με στιγμές φροντίδας, επιτρέπουν στο το παιδί να εξελίσσεται αβίαστα και ταυτόχρονα να αποφεύγεται ο ιδρυματισμός. Σήμερα οι αρχές Pikler αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ανατροφής μικρών παιδιών.

Κορνέλια Φλίτνερ
Γεννήθηκε το 1954 στη Δυτική Γερμανία, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε νηπιαγωγός και εργάστηκε στη Γερμανία σε νηπιαγωγεία ως υπεύθυνη τμήματος. Το 1981 ειδικεύτηκε στην Μουσικοκινητική Αγωγή – Carl Orff στο Orff Institute (Mozarteum, Salzburg) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την μουσική αγωγή και με την ενισχυτική διδασκαλία των Γερμανικών στο νηπιαγωγείο.Το 1985 ξεκίνησε να διδάσκει στην Ελλάδα θέματα μουσικής αγωγής και παιδαγωγικής. σε σχολεία και νηπιαγωγεία και επιμορφωτικά σεμινάρια ενηλίκων . Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής– Carl Orff ΕΣΜΑ και διετέλεσε Υπεύθυνη Σπουδών του Διετή Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής - Carl Orff, στη Σχολής Μωραΐτη στο πλαίσιο της οποίας δίδαξε μουσικά και παιδαγωγικά γνωστικά αντικείμενα
Το 2009 δημοσίευσε τα μελοποιημένα ποιήματα και ‘παιχνιδόλογα’ «Ένα μπιζέλι που το λέγαν Έλλη» (εκδόσεις Νάκα) και το 2012 την συλλογή της «Στο φως του φεγγαριού – παιχνιδόλογα για μικρούς και μεγάλους» ( αυτοέκδοση).Το 2012 άρχισε να ασχολείται με την εκπαίδευση βρεφών και νηπίων ηλικίας 0-3 ετών σε παιδικούς σταθμούς , με την παιδαγωγική Emmi Pikler, με την διαπολιτισμική εκπαίδευση, με το σύστημα διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας σε αλλοδαπούς KIKUS, κ.α.

'Ώρες διεξαγωγής:
Σάββατο 2 Μαρτίου 16:00-20:00
Κυριακή 3 Μαρτίου 10-00- 14:00

Κόστος:
50 ευρώ μέλη Ε.Σ.Μ.Α., φοιτητές και άνεργοι (με κάρτα ανεργίας)
65 ευρώ μη μέλη του Ε.Σ.Μ.Α.

Δηλώσεις συμμετοχής:
info@orffesma.gr