Η μουσική, τα παιχνίδια και χοροί του κόσμου ως μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας των λαών

σεμινάριο ενηλίκων με τον Γιώργο Χαρωνίτη

Τα τελευταία χρόνια, η μετακίνηση πληθυσμών σε μεγάλη κλίμακα, έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες στη σύγχρονη κοινωνία. Η ομαλή ένταξη των παιδιών στους νέους τόπους κατοικίας τους δεν αφορά την αφομοίωσή τους, αλλά τη συμπερίληψή τους ισότιμα και με κατανόηση. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η συνάντηση/γνωριμία των εντόπιων πληθυσμών με την κουλτούρα και τον πολιτισμό των προσφύγων. Με ποιο τρόπο μπορούμε να γνωρίσουμε τους πολιτισμούς των προσφύγων στα Ελληνόπουλα πριν επιχειρήσουμε τη συνάντηση των προσφύγων με τον Ελληνικό πολιτισμό;

Στο πλαίσιο αυτό οι τέχνες της μουσικής και του χορού μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο και το Schulwerk να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε τραγούδια, παιχνίδια και χορούς από τη Συρία, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Κονγκό, το Ιράν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και άλλες χώρες, πατρίδες μαθητών που θα συναντήσουμε στις τάξεις μας. Θα δείξουμε πώς η αλληλοκατανόηση και η σύνδεση μπορεί να ξεκινήσει μέσα από την αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών. Ταυτόχρονα, το ταξίδι αυτό θα μας φανερώσει πόσο κοινός είναι ο μουσικός κόσμος των παιδιών σε όλο τον κόσμο και πόσο ομοιάζουν τα παιδικά παιχνίδια σε όλους τους πολιτισμούς.

Ο Γιώργος Χαρωνίτης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. (ΕΚΠΑ), κάτοχος master (Msc) στον τομέα των Παιδαγωγικών, με ειδίκευση στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης). Είναι απόφοιτος του διετούς κύκλου Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff (Σχολής Μωραΐτη/1994-96), πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής, με σπουδές στην κλασική και ακουστική κιθάρα. Έχει λάβει εκπαίδευση στο σύστημα Kindermusic. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και εργαστήρια σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια ενηλίκων. Εργάζεται στην προσχολική αγωγή από το 1998, έχει παίξει ως ηθοποιός και μουσικός σε θεατρικές παραστάσεις, συνθέτει μουσική  και έχει κάνει παραγωγή και remixing σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 7/5/2022 16:00-20:00

Κυριακή 8/5/2022 10:00-14:00

 

Κόστος:

Μέλη Ε.Σ.Μ.Α.: 50 ευρώ

Μή μέλη Ε.Σ.Μ.Α: 65 ευρώ

Άνεργοι και φοιτητές: 50 ευρώ

(απαιτείται επίδειξη κάρτα ανεργίας ή φοιτητική ταυτότητα)

 

Τόπος διεξαγωγής: Σχολή Ματέυ, Πορφυρίωνος 1 και Κυπρίων Αγωνιστών, 15124 Μαρούσι

Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην παρούσα φόρμα.

https://docs.google.com/forms/d/1IaESTcB4LUBxKj71aADB4FdVDq19YMFvjUg-F5v8a1Q/edit