Δεκ 2017, Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή τραγούδι…
Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή τραγούδι…
Εργαστήριο ενηλίκων με την Τατιάνα Ζωγράφου
Εργαστήρι
Πιστεύοντας ότι «η μουσική είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους μουσικούς» (C. Small) η εισήγηση αυτή είναι μια πρόσκληση στους/στις νηπιαγωγούς και μουσικοπαιδαγωγούς για συζήτηση γύρω από τη σημασία της μουσικής και κυρίως του παιδικού τραγουδιού στην ανάδειξη αξιών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αξιών οι οποίες σχετίζονται με την ομαδικότητα, τον αλληλοσεβασμό και εν τέλει την ευαισθητοποίηση του ενεργού πολίτη του αύριο σε θέματα αποδοχής της ετερότητας, πολυπολιτισμικότητας και δημοκρατίας.
Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η μουσική αναδύεται αυθόρμητα από τα μικρά παιδιά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και ουσιαστικά αποτελεί αναπόσπαστο μέσο της κατανόησης του κόσμου και της δημιουργίας σχέσεων με αυτόν. Φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, τραγούδια που συνοδεύουν το παιχνίδι τους, τα ερεθίσματα που παίρνουν από τα νανουρίσματα και τα ταχταρίσματα των γονιών τους αλλά και τα πρώτα τραγουδάκια που μαθαίνουν στο σχολείο τους αποτελούν έναν απίστευτα πλούσιο καθημερινό κόσμο. Με άλλα λόγια, το ζήτημα δεν είναι "εισάγουμε" τη μουσική στον κόσμο των παιδιών, αλλά να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο αυτόν και την καθημερινή μας εργασία στην τάξη. Η μουσική είναι ήδη εδώ και μας περιμένει μέσα στα αθώα μάτια των μικρών μαθητών και μαθητριών μας, που μας κοιτάνε επίμονα «...με μάτια σαν αυτά..., όπως λέει κι ο τραγουδοποιός Σαββόπουλος στο γνωστό τραγούδι του όταν γυρνά μέσα στην πόλη.
Αυτό ακριβώς θα ψάξουμε μαζί μέσα από την συζήτηση και το εργαστήρι που θα κάνουμε. Η μουσική και τα τραγούδια είναι το πιο φυσικό μέσο για να δουλέψουμε την ομαδικότητα, να εκφραστούμε συλλογικά, να προσπαθήσουμε για κάτι κοινό, να επεξεργαστούμε άλλους πολιτισμούς και μέσα από αυτή την εξοικείωση να κατανοήσουμε πιο σύνθετες έννοιες.
Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν καλούνται να φέρουν ένα από τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια, που πιστεύουν ότι σχετίζεται με όλα τα παραπάνω, τυπωμένο σε Α4 (προκειμένου να έχουμε τους στίχους) και να μας διδάξουν ένα μέρος του. Επίσης καλούνται να έχουν ένα αγαπημένο τους τετράστιχο τυπωμένο, το οποίο θα αποπειραθούμε να μελοποιήσουμε απλά, όλοι μαζί, στο εργαστήρι αυτό.
- Σάββατο 10/12/2017 ώρα: 10:00-12:00
Τόπος διεξαγωγής: Σχολή Ματέυ, Πορφυρίωνος 1 και Κυπρίων Αγωνιστών, 15124 Μαρούσι
Κόστος εργαστηρίου:
Ελεύθερη είσοδος για τα μέλη του συλλόγου
10 ευρώ για τα μη μέλη του Ε.Σ.Μ.Α.
Οι θέσεις του εργαστηρίου είναι περιορισμένες. Δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας εδώ.
Τατιάνα Ζωγράφου
Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master in Music Education, University of Reading). Πραγματοποίησε σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο Εν Οργάνοις στην Αθήνα. Παράλληλα σπουδάζει κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλυ. Το 2007 πήρε Πτυχίο Μονωδίας με καθηγητή της τον Κώστα Πασχάλη και τον Ιούνιο του 2012 πήρε Δίπλωμα Μονωδίας με καθηγήτριά της την Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Από το 1998 εργάζεται ως μουσικός στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού και συνθέτει τραγούδια για μικρούς και μεγάλους έχοντας στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα επτά δισκογραφικές εργασίες, (τον Οκτώβριο του 2017 θα κυκλοφορήσει ο 8ος δίσκος της με τίτλο «Φόραγε κίτρινο σκουφί»). Στα τραγούδια της συμμετέχουν σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Νένα Βενετσάνου, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τάσος Αποστόλου, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαϊδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δάφνη Πανουργιά, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.α
Ως ερμηνεύτρια συνεργάζεται με διαπρεπείς Έλληνες μουσικούς σε αφιερώματα στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι όπως η Ντόρα Μπακοπούλου, ο Θόδωρος Κοτεπάνος, ο Δημήτρης Μπουζάνης, ο Νίκος Πλατύραχος, ο Κώστας Χάρδας κ.α.. Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα της ως συνθέτρια, ήταν η συμμετοχή της στην «Μεγάλη ημέρα της ποίησης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας αλλά και ερμηνεύοντας τα τραγούδια της για παιδιά μαζί με τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη, την παιδική χορωδία των Αρσακείων- Τοσιτσείων σχολείων καθώς και το εξαμελές μουσικό σχήμα των «Κόκκινων Γάτων» που εδώ και 18 χρόνια στηρίζει τη μουσική της. Επίσης ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (21 Ιουνίου 2016) ερμηνεύοντας με τον Ανδρέα Καρακότα τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι, Τις Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς, και τα Παράλογα , καθώς και η συμμετοχή της στο 11ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Φιλοσοφία στη Μουσική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Μάιος 2017) ερμηνεύοντας τον Ματωμένο γάμο.
Τον Νοέμβριο 2016 υκλοφόρησε το 1ο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ – Βασίλης», ένα εορταστικό μανιφέστο όπως η ίδια χαρακτηριστικά ονόμασε, για μικρούς και μεγάλους» (Καλέντης, 2017), με το οποίο επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα ισότητας και να τα ωθήσει σε μια κατεύθυνση πνευματικής αναζήτησης «δώρων» για τους συνανθρώπους μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η συστηματική ενασχόλησή της τόσο ως εκπαιδευτικού όσο και ως συνθέτριας με το τραγούδι την οδήγησε στην επιλογή να εκπονήσει διδακτορική διατριβή (από 1η Σεπτεμβρίου 2016 έχει εκπαιδευτική άδεια )με θέμα τη «Μουσική και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» και ειδικότερα τη συμβολή του τραγουδιού στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα σεβασμού στην ετερότητα.
Φωτογραφίες από το εργαστήρι