«Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί» Η Βυζαντινή μουσική συναντά την μουσικοκινητική αγωγή Orff

εργαστήρι με την Ελίνα Σταμπουλή 
Πώς μπορεί ένας χριστουγεννιάτικος βυζαντινός ύμνος, να γίνει ένα ευχάριστο μουσικό ταξίδι δημιουργίας.
 
Η Βυζαντινή Μουσική έχει συνδεθεί με την τελετουργία της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Παράλληλα αποτελεί τη «γλώσσα» και τη «φωνή» και της Ελληνικής μουσικής παράδοσης και έναν από τους κρίκους στην αλυσίδα της μουσικής εξέλιξης της Ελλάδας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Σήμερα, είναι λιγότερο διαδεδομένη από την ευρωπαϊκή μουσική και η διδασκαλία της απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μουσικοκινητική αγωγή Orff μπορεί να βοηθήσει στη διδασκαλία της Βυζαντινή μουσικής σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης μουσικής παιδαγωγικής και να την αναδείξει σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο πεδίο μέσα από τα μουσικά παιχνίδια και ερεθίσματα κατάλληλα για μικρότερες ηλικίες.
Στο εργαστήρι αυτό θα διερευνήσουμε πώς τα βασικά στοιχεία της μουσικοκινητικής αγωγής Orff “ο λόγος -η κίνηση- ο ρυθμός” μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία μιας δημιουργικής διαδικασίας της Βυζαντινής Μουσικής και να οδηγήσουν στη δημιουργία και παρουσίαση ενός μουσικοκινητικού δρώμενου βασισμένου σε έναν Βυζαντινό ύμνο.

Η Ελίνα Σταμπουλή είναι απόφοιτος του τριετή μετεκπαιδευτικού Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών στη Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff της Σχολής Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε την σπουδή της με Πτυχιακή Εργασία με θέμα "Η Βυζαντινή Μουσική συναντά τη Μουσικοκινητική προσέγγιση Carl Orff". Είναι δiδιπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής και κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας . Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής Orff με με εισηγητές καθηγητές του Orff Institut : Wolfgang Hartmann, Danai A. Gagne, Barbara Haselbach, Ernst Wieblitz και Manuela Widmer και με τους Νεφέλη Αττέσογλου, Agelika Slavik, Ολυμπία Αγαλιανού, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Λένα Ροντούλη, Χάρη Σαρρή, Αλέξη Νόνη και Κατερίνα Σαρροπούλου.
Διδάσκει μουσικοκινητική αγωγή σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, μουσικές σχόλες και πολιτιστικούς φορείς. Τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκει βυζαντινή μουσική προπαιδεία σε παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας. Ασχολείται με τη συγγραφή, με συμμετοχή σε λογοτεχνικά blogs και ομαδικές συλλογές ποίησης και διηγημάτων. Είναι μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Ε.Σ.Μ.Α., μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών Ελλάδος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΧΕΝ Ελλάδος.