Ρυθμός, παράδοση, σώμα: αρχέγονα στοιχεία στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία

Διαδικτυακό εργαστήριο με τον Simone Mongelli,

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021, 11:00-13:00

Με αναφορά στο έργο σύγχρονων εκπροσώπων των παραστατικών τεχνών, όπως και στην προσωπική μου δουλειά στο πεδίο της μουσικής, θα παρουσιάσω ως εισαγωγική ανάλυση, μία πρόταση μελέτης η οποία αφορά γενικά την σύγχρονη καλλιτεχνική αναζήτηση. Μέσα από παραδείγματα οπτικοακουστικού υλικού, θα προτείνω ένα τρόπο γνωριμίας με συγκεκριμένους δημιουργούς και καλλιτεχνικά ρεύματα. Επιπρόσθετα, μέσα από θεωρητική πλαισίωση και ανάλυση, θα επιχειρήσω να προσεγγίσω πολύπλευρες έννοιες όπως αυτές του ρυθμού και της παράδοσης. Τέλος, μέσα από τη μεταξύ μας σύμπραξη, όσο αυτή μπορεί να λειτουργήσει στην εξ-αποστάσεως διαδικασία, θα εισηγηθώ τρόπους αξιοποίησης και λειτουργίας του σώματος στη μουσική έκφραση.

Ο Simone Mongelli είναι αριστούχος σε σπουδές Εθνομουσικολογίας (Πανεπιστήμιο της Bologna) με σπουδές στα παραδοσιακά κρουστά (Ελλάδα).

Τα ενδιαφέροντά του κυμαίνονται γύρω από την παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου, την δημιουργική μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Έχει υπάρξει διευθυντής του φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής της Ιταλίας Le Vie della Musica, ιδρυτής μουσικών projects, δημιουργός και σκηνοθέτης μουσικό-θεατρικών παραστάσεων και έχει συνεργαστεί με πληθώρα μουσικών, συνθετών, ηθοποιών, χορευτών και εικαστικών καλλιτεχνών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έχει δημιουργήσει μία προσωπική γλώσσα, βασισμένη, κυρίως, στην μελέτη και τη γνώση των παραδοσιακών ρυθμών και ήχων. Από το 2007 ασχολείται με το Body Music. Το 2016 κυκλοφόρησε το cd Bodyterranean, ένα Body Music έργο, με σημαντικές διεθνείς συμμετοχές και το 2017 το παρουσιάσε ως μουσικό-κινητική παράσταση. Διδάσκει κρουστά και Body Music σε ποικίλα εκπαιδευτικά πλαίσια και σεμινάρια στην Ελλάδα και πολλές χώρες στο εξωτερικό καθώς επίσης διδάσκει και σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά στα τακτικά και αρωγά μέλη του Ε.Σ.Μ.Α. με ελεύθερη συμμετοχή και με συνπλήρωση της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας προκειμένου να λάβετε το σύνδεσμο της συνάντησης.