Ρυθμός και μουσικότητα στα παιδικά προφορικά ποιήματα και τραγούδια: από την θεωρία στην πράξη Κυριακή 5/3/2023 11:00-13:00

 

Ρυθμός και μουσικότητα στα παιδικά προφορικά ποιήματα και τραγούδια: από την θεωρία στην πράξη

Διαδικτυακό εργαστήριο ενηλίκων με τους Δημήτρη Κόκκινο και Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού

 

Κυριακή 5/3/2023 11:00-13:00

 

…ro,   ro,    ro!

…του κείθε μπλομ!

…chini mini mani mo!

…να το δω, να το χαρώ!

Τί κοινό έχουν αυτές οι ρίμες; Ποιος είναι ο «παγκόσμιος» κοινός κώδικας που τις συνδέει οργανικά; Ποιες οι παιδαγωγικές διαστάσεις του και πώς η παιδική προφορική ποίηση εν γένει μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ελάτε να τα ανακαλύψουμε μαζί μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήρι με παραδείγματα από την παγκόσμια παιδική μουσικοποιητική γλώσσα, με πλούσιο παιδαγωγικό υλικό και πρακτικές που συμβάλλουν στη γλωσσική, μουσική,  πολιτισμική και κοινωνική καλλιέργεια των παιδιών. 

Ο Δημήτρης Κόκκινος σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού (1997) και του Διδακτορικού (2002) τίτλου από το Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου. Εργάστηκε για χρόνια ως δάσκαλος σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και παράλληλα, δίδαξε στα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Διδασκαλείο) το αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Από το 2017 υπηρετεί ως Ε.ΔΙ.Π στο Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο την Παιδική Λογοτεχνία. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες με σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά που επικεντρώνονται σε θέματα θεωρίας, κριτικής και διδακτικής της λογοτεχνίας.

Η Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού είναι Διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής (Τ.Μ.Σ. του Ε.Κ.Π.Α.), κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου ΜΑ in Music Education (Πανεπιστήμιο Reading της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ), καθώς και Πτυχιούχος Φ.Π.Ψ. και Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Πιάνου (Εθνικό Ωδείο) και Διπλωματούχος Φούγκας (Ελληνικό Ωδείο). Από το 2000 εργάζεται ως καθηγήτρια Πιάνου (Μουσικό Σχολείο Ρόδου), έχει διατελέσει καθηγήτρια μουσικοκινητικής αγωγής, μουσικοπαιδαγωγός σε παιδικούς σταθμούς, συνεργάτης-εμψυχώτρια στο Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ», καθηγήτρια Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία, Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εισηγήτρια σε σεμινάρια, εργαστήρια και Συνέδρια, συγγραφέας άρθρων, συντάκτρια στα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τη διδασκαλία του Πιάνου στα Μουσικά Σχολεία και οργανώτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο χώρο του σχολείου της.

Το εργαστήριο απευθύνεται στα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Ε.Σ.Μ.Α. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην παρούσα φόρμα. https://docs.google.com/forms/d/1Fvf_MyKWFY2uVPD492KzC8k0g0YC8NR584m6IC2ohis/edit